вторник, 3 ноември 2015 г.

Lapbook Spring/ Лапбук Пролет




         Лапбукът предлага един поглед върху темата „Пролет“ и е част от проекта „Сезони“, комплект информационни папки  по роден край за 1. клас.
         На корицата  на папката е поставена 3D илюстрация на пролетен пейзаж с цъфнали дървета и агънце, което може да се движи напред - назад и нагоре-надолу: също като в панорамните книжки, така любими ми в детството. 
          На гръбчето на лапбука е разположен лабиринт. Децата трябва да намерят пътя, който свързва двете врабченца. Всяко дете може да работи с маркер, ако има необходимост. Фолиото, с което е покрит лабиринта позволява изтриване и повторно използване. 

За да разгледате лапбука, кликнете върху кадъра.


            Информационната папка започва с представяне на 
един от символите на нашата страна - розовите полета и брането на благоуханните цветове. След решаването на картинна кръстословица (за всяко дете е предвиден екземпляр), се получава думата „роза“. Тук може да се разкаже повече за розобера и използването на розовото масло.
          Трите пролетни месеца – март, април и май,  са представени с красиви снимки. 
         Децата се запознават с пролетните плодове и зеленчуци. специално изразботена книжка илюстрира пролетните цветя –  ние никак не познаваме цветята ( и изобщо растенията и животните ни са малко трудни).
        С прелетните птици – авлига, щъркел, лястовичка, славей, децата се запознават посредством красиви снимки и стихотворенията „Ласто-ласто-ластовичко...“ на Елин Пелин и „Гост“ на Ран Босилек.
          Набори от картички  представят промените, които настъпват  през пролетта, както и живота на птиците и животните през този сезон. Комплект от картички сочат какъв е труда на хората през пролетта и как децата могат да помагат на възрастните. Стихотворението “Пролет“ на Асен Разцветников. 
        В лапбука има интересна игра: деца извършват различни дейности в градината. Учениците трябва да поставят различните градинарски инструменти на съответното място. Елементите се закрепват успешно, защото към тях са прикрепени магнитчета, които лесно се закрепват за металната пластина, поставена под голямата картинка.
          Пролетта е сезон, през който има много празници. Баба Марта е любим празник на децата. Може да разкажат за изработването на мартеничките и за обичаите, свързани с тях. 
          Празникът на мама е много интересен за децата, защото в други държави той не се празнува на 8 март, а и отбелязването му протича по съвсем различен начин. Може да научат стихотворението „Благодаря ти, мамо“ на Асен Босев и да зарадват майките си. 
            Пъзелче представя празничния ден на майка и децата ѝ.

            Илюстрацията, на която с изобяразени деца, които подаряват различни неща на майка си – рисунки, голям букет, който се движи, цвете в саксия, могат да вдъхновят малчуганите да изненадат приятно майките си за празника. В скрити прозорчета са дадени примерни отговори на въпроса „Каква е моята майка?“. Децата могат да споделят своите мисли за майките си и да дадат и различни определения за тях – добра, красива, умна, сръчна и пр.
           В тази информационна папка не е презентиран националния празник на България. За него се изработва специален лапбук.
        Семействата се подготвят за посрещането на Великден – рисунки представят подготовката за празника. Децата могат да разкажат като си помагат с илюстрациите. За всяко дете са предвидени картинки за оцветяване, посветени на големите празници Връбница (Цветница) и Великден. 
        При подреждането на пъзел се появява красива илюстрация на кошница с великденски яйца.


        Разказчето „Върбови клонки“ на Никола Ракитин запознава децата с обичаите за Цветница. Обръща се особено внимание на боядисването на великденските яйца. Децтаа може да научат и изпеят песничката „Великден“ по стихове на Дора Габе. Върху пъстроцветно теферче целият клас играе играта „Напиши дума, състави изречение“: едно дете записва дума, следващото я свързва в изречение и така последователно всички деца участват в играта и упражняват уменията си за съчиняване и писане. 
         Подвижното яйце със скритото пиленце и кръга с картинки и подвижно капаче са част от играта „Какво ни носи пролетта?“.
        Снимки на две икони представят големите християнски празници Великден и Гергьовден.  
Така, както кестнът е много важен в информационна папка „Есен“, защото се свързва с каталуния празник Кастаняда, така и иконата на Св. Георги е значима в същия контекст. Това е светецът покривител на Каталуния и децата научават за него от най-ранна възраст. 
          Винаги трябва да се опираме в работата си на общите неща, колкото и малко да са те.

Няма коментари:

Публикуване на коментар