понеделник, 16 декември 2013 г.

Български владетели: хан Крум


Първият материал от една съвсем нова поредица, посветена на българските владетели. 
Пъстра е редицата на нашите монарси – сред тях се открояват колоси на войнското майсторство и дипломацията, прозорливи и последователни в политическите си стремежи властелини и разбира се, посредствени и дребни хорица, мегаломани, недостойни... 
Дълъг е нашият исторически път, много са  нашите владетели. За някои от тях ние знаем (срамно, но обяснимо) малко; за други – литературните им образи трайно са намерили място в умовете и сърцата ни; има и една много малка група от български монарси, управлявали страната  от края на 19 до средата на 20 век, за които имаме ако не пълни, то достатъчни сведения, за да можем да изградим техните образи на хора и владетели и да намерим отговори на въпросите, които възникват по отношение на една или друга страна от тяхното управление. 
Без съмнение, тази част от  историята ни, която буди нашата справедлива гордост, е Средновековието. И няма как да бъде иначе – България е достигнала висините на имперското величие, покровителствала е и е разпространявала писмената сред другите славянски народи, била е коректив и един от  безспорните европейски  лидери. 
Не е случаен фактът, че новата поредица започва с проследяването на делото на хан Крум, наречен от потомците Страшни. Един силен, интелигентен и далновиден български владетел.



Материалът е разработен в два варианта – електронна книжка, която може да се чете тук и презентация.



Няма коментари:

Публикуване на коментар