неделя, 16 февруари 2014 г.

Ден, посветен на Васил ЛевскиДен, посветен на светлата памет на Апостола – това е една от дейностите в Българско неделно училище 
 „Св. Седмочисленици“, превърнала се в традиция. 
Да се запознаем с делото на Васил Левски, да разговаряме за неговия подвиг, за идеите и делата му – това е само една  част от мероприятията, посветени на 141 годишнината от гибелта на Дякона. 
Изложба от книги за Апостола, негов портрет и българското знаме посрещат децата в началото на учебния ден. 
Образователните дейности са изцяло посветени на бележитата дата – разглеждаме разказа на Иван Вазов „Чистият път“ и обсъждаме качествата на героите, техните стремежи, обръщаме особено внимание на историческата епоха, през която се развива действието. 
Презентацията  „Васил Левски 1837-1873“ , изгледана с интерес, предизвиква въпроси у децата; удивлението им от личността и делото на Апостола е неподправено – демократ, идеолог, един от най–светлите умове на деветнадесетото столетие, истински българин и родолюбец. 
Задаваме следващата задача – да се напише съчинение на тема „Какво искам да кажа на Васил Левски“. Децата утихват, главиците се свеждат, ръцете нетърпеливо изписват ред след ред – явно много неща имат да кажат на Апостола българчетата, живеещи в чужбина.
С програмата Енвижън проверяваме какво и колко сме научили за живота и делото на великия българин. Емоциите постепенно ескалират: първоначалното нетърпение се заменя от неподправен хъс в надпреварата – да отговориш пръв, но отговора да бъде и точен – как да не съсредоточиш цялото си внимание към учебния материал?!
Към детските гласчета се присъединяват и възгласите на родителите, дошли да ги вземат след училище. Интересни неща се случват на екрана, в залата се провежда истинско състезание – е, как, кажете ми, да се откъснеш от това толкова интересно занимание?
Със сигурност учениците ще запомнят  важни моменти от днешния ден. И в умовете и сърцата ще се затвърждава идеята за принадлежност към българския род и гордост от това, че са българи. 
Като Васил Левски.Няма коментари:

Публикуване на коментар