събота, 3 май 2014 г.

Игра „Вестоносци“


Играта „Вестоносци“ е много забавна и крие изненади до последния момент. 
Главни герои са любимите на деца и възрастни Астерикс и Обеликс. Но какво е накарало двамата гали да напуснат селцето си и да се отзоват върху картата на България? За какво ще се използва котлето и защо е поставено на точно това място? Каква вест носят Астерикс и Обеликс на децата? 
Смелите гали се отправят на поход в търсене на специална вода, с която ще се приготви магическата отвара, за да се спаси селото от римляните. Водата извира само на едно място – Сапарева баня (учениците са изучили темата „Води на България“) и те трябва да открият извора, да напълнят котлето с вода и да предадат съобщението, което носят,  на децата.
По време на своето пътешествие Астерикс и Обеликс трябва да преодолеят различни препятствия  и да преминат през различни природни области. 
Ход на играта:
Върху картата на България са поставени двете фигурки
Препятствията по пътя им са обозначени с паметни листчета – река Дунав, Черно море, Стара планина, Средна гора и пр.
 Децата помагат на двамата приятели като се разделят на екипи и търсят информация за обектите. Всяка изпълнена задача, позволява на галите да преминат по-нататък и да достигнат до котлето. Учениците обясняват защо точно Сапарева баня е целта на двамата смели приятели. Достигнали до крайната точка на пътешествието си, Астерикс и Обеликс предават съобщението, което носят – всяка фигурка е флаш драйв и в нея има  информация за това защо трябва да пазим водите на планетата чисти и любопитни факти за водите на България.   

Необходими материали: природна карта на България, фигурки на анимационни герои(флашки), котле, енциклопедии, набори с учебни материали, компютър (поне един), учебници, атласи.

Децата много се забавляват с тази игра. Едновременно с това преговарят изучения материал и попълват евентуални пропуски в знанията си. Развиват умение да извличат информация от различни източници и да представят публично работата на екипите.







И изненадата!





2 коментара: