вторник, 27 октомври 2015 г.

Карта на българските училища в чужбина


Наближава Денят на народните будители.
Из главата ми започват да щъкъркат разни мисли .... колко човечни и колко велики са будителите ни; какви Човеци са били, не просто хора, а Човеци; делото им в историята ли остава или има свое продължение и в наши дни ...

Съременни будители има и днес. Нацията ни има нужд от тях – учители, писатели, поети, актьори, журналисти, общественици ...

Трудно е да се съхранява българщината в странство...
Все си мисля за онези умни и трудолюбиви българи, които са получавали образованието си в най-реномираните университети и са се завръщали в родината – да преподават, да рисуват, да изобретяват... да полагат своя труд в полза на българския народ и държава.
Едни скромни огнища на родния дух в чужбина са неделните школА.
Колко са? Къде се намират? Колко деца се обучават в тях? Колко учители всяка седмица не бързат, а летят към класните стаи – в истински училища, в културни центрове, в сгради на църковни настоятелства, в частни къщи...  Колко са?
Ако някой – родител, журналист, учител или просто някой българин родолюбец – реши да потърси неделно училище в района, в който живее, трябва да се лута из нета или из документите на МОН.
Да се създаде световна карта на българските училища е нелоша идея.
Ще послужи на много хора.
Ще  видим колко са училищата в чужбина.
Ще се опознаем по-добре.
Ще си сътрудничим по-успешно.
Ще браним българския дух.
Ще съхраняваме не само спомена за великите наши предци, но и ще се стремим да палим искрата на знанието за България у малките душички, които идват в неделя с чистите си сърчица и широко отворени умове.
Защото българският род ТРЯБВА  да оцелее.
И да се съхрани и предаде българският дух от поколение на поколение.

24 коментара:

  1. А това е нашето българско училище в South Jersey, NJ USA.

    https://www.facebook.com/bgschoolnj/?fref=ts

    ОтговорИзтриване
  2. Нашето училище в Милано беше добавено, но виждам, че е "изчезнало" и вече няма опция да бъде добавено. Бихте ли ни помогнала ? Благодаря предварително !

    ОтговорИзтриване
  3. Как се казват училището и организацията, която го поддържа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Българско училище "П.Яворов" в Милано към Асоциация за Българска култура Милано

      Изтриване
    2. По ПМС 334 ли е, по програма „Роден език“ или е самостоятелно? Групирах училищата в три категории.

      Изтриване
  4. Поздравления за прекрасната идея и чудесното и изпълнение! Не можах да видя училищата от Канада, които аз ти подадох - Българско Неделно Училище към източноправославната църква църква "Св. Димитър" в Брамптън и Образователно студио "Родолюбче" в Торонто.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще ги отбележа на картата. Те в момента работят без подкрепата на МОН, така ли? Не ги видях в списъците. Образователно студио "Родолюбче" в Торонто също ли се поддържа от църква "Св. Димитър" в Брамптън?

      Изтриване
    2. Благодаря ти!
      Българското Неделно Училище към църквата "Св. Димитър" работи по ПМС 334. Образователното студио "Родолюбче" работи самостоятелно, спонсорирано от родителите.

      Изтриване
  5. Има неточност относно Българското училище в Сао Пауло, Бразилия. Посочено е ,че се намира в БГ посолство което НЕ е в Сао Пауло а в столицата Бразилия. В Сао Пауло няма никакви Български дипломатически представителства.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Информацията е почерпена от списъка на МОН за одобрените училища по НПРЕКГ за настоящата учебна година. На картата е отбелязан само града, в който се намира училището и бенефициента му.

      Изтриване
  6. Здравейте, госпожо Илиева-Дъбова,
    бихте ли добавила коректните адреси на българските училища в Мюнхен, защото иначе Българско училище в Мюнхен "Паисий Хилендарски" се вижда само при най-голямо увеличение на картата и така за повечето наблюдатели остава анонимно. Те са, както следва: "Паисий Хилендарски" (три адреса): Arastraße 2, 85579 Neubiberg; Planegger Str. 15, 81241 München и Ganghoferstr. 41, 80339 München, а на "Дора Габе" - Hamburger Str. 32, 80809 München.
    Благодаря Ви предварително и оставам с огромно уважение към Вашия труд,
    Михаил Цеков
    Председател на Управителния съвет
    Дружество с идеална цел Българско училище в Мюнхен "Паисий Хилендарски"

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте и оттук, Госпожо Дъбова.
    Бихте ли добавили на картата и нашето училище в Бризбейн, Австралия? Официалното наименование е:
    Българско училище "Кирил и Методий" в Бризбейн към Българската Асоциация в щата Куинсланд, Австралия.
    Адресът, на който се помещава училището е: 38 Lofter street, Tennyson QLD 4105.
    Имаме и фейсбук страница:
    https://www.facebook.com/groups/871162782953867/?fref=ts

    Засега училището работи като независимо, без подкрепата на МОН.

    Поздравления за поетата инициатива и огромния труд.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте.

    "Неделното" у-ще в Кувейт трябва да се коригира на... петъчно-съботно или само "у-ще". Уикендът в тази част на света е петък и събота. http://www.aba.government.bg/?country=46

    Катар/Доха - не мога да намеря информация за тамошното БГ у-ще, но допреди броени години такова съществуваше... :/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е официалното име на училището, което е представено в МОН. Няма значение кога се извършва обучителната дейност ( по-голяма част от училищата в Испания, например, работят в събота), прието е общото название „неделни училища“. Ако имам информация за другото школо, ще отбележа и него. Важно е да се знаят всички наши образователни центрове в чужбина.

      Изтриване
  9. Поздравления за идеята! Това е един огромен труд! Сигурна съм, че всеки оценява това и се надявам да те подкрепят и от МОН.

    ОтговорИзтриване
  10. Свършила сте огромна работа, уважаема г-жо Дъбова! Гледам картата и си мисля - ако се направи такава карта на закритите училища в България, как ли би изглеждала! А иначе, в личен план, има ли българско училище в Лайпциг, защото от доста време се опитвам да получа информация, но не успявам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една карта на закритите училища ще бъде много тъжна гледка ....
      В Лайпциг все още нямат училище.

      Изтриване
  11. Ако някой е направил нещо значимо на 1 ноември за този знаменит празник, то това си ти Илиана, с решението си да създадеш тази карта, която (убедена съм) има историческо значение. Поздравления за огромния труд! Всяка забележка би била неуместна. БРАВО!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте г-жо Илиева-Дъбова,

    чудесна иницатива! Ние сме съвсем ново училище, което този септември отвори врати. Моля, добавете ни в картата. Това е Българско училище в Берлин "Калина Малина", адресът е Wilhelmstr. 116-117р 3.OG,10963 Berlin. Занятията се провеждат в събота от 10:30 до 13:30 часа. Все още нямаме интернет страница, но и над това работим. Много благодаря и всичко най-добро.
    Виолета Гатев

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте!
    Поздравления за идеята!
    Моля добавете и Българското училище «Ние, Врабчетата» в Щутгарт, което съществува от 2010 година и всяка година посреща все повече деца.
    vrabcheta.martenitsa.de
    Поздрави,
    Стефанка Василева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Училището вписано ли е в списъка на МОН или е самостоятелно?

      Изтриване