петък, 30 октомври 2015 г.

Lapbook Winter/ Лапбук Зима


            Lapbook Зима е следващата част от поредицата „Сезони“. Представени са трите зимни месеца - декември, януари и февруари.
            Информацията в папката е съобразена с учебната програма по роден край в 1. клас. 
            Серия картинки показват заниманията на децата през този сезон – пързалят се с шейни, с кънки, със ски,  правят снежен човек, забавляват  се със снежни топки, хранят птичките и животните в гората, ходят на училище. Особено внимание е отделено на грижата за животните и птиците – учениците могат да прочетат или да чуят стихотворението на Леда Милева „Къщичка за птичките“.
             В три прозорчета с капачета са поставени стихотворенията „Врабче“ на Чичо Стоян, „Борчето“ на Леда Милева и „Снежинки“ на Петя Дубарова. Към всяко стихотворение е поставена и съответната илюстрация.
               За по-големите деца ( често в 1. клас в неделните училища) се обучават по-големи ученици, които не говорят добре български език) са поставени две изображения на водата: снежинка и водна капка. 

За да разгледате лапбука, кликнете върху кадъра.







С комплекти картички са представени промените в природата. Те запознават децата с

красотите на зимна България. Не случайно е представен паметника на връх Шипка – една от предстоящите теми е посветена на Освобождението. Децата могат да видят и метеорологичната  станция на връх Мусала – най-високата точка на Балканския полуостров.
           Комплект картички представят животните през зимата – вълк, лисица, заек, сърничка, елен. Някои от животните спят зимен сън.
          Чрез третия набор децата се запознават с някои от птиците, които зимуват у нас – кълвач, сива врана, сврака, сокерица и др. На обратната страна на всяка картичка е записано името на птицата.
         Забавна картинка запознава децата с промените в природата през този сезон – две врабченца и зайче могат да се движат напред - назад и нагоре - надолу с помощта на картончета. Сняг е покрил дървото, а снежни човек се радва на снежинките.
         Магнитната кукла трябва да се „облече“ с подходящи дрехи. Сред разнообразното облекло намираме и карнавални костюми. Децата могат да разкажат за кой празник са подходящи. 
       Секторът, посветен на зимните празници започва със стихотворението на Асен Разцветников „Благослов“. 3D илюстрация представя коледари, които пеят обредни песни и са надарени от стопаните с краваи. Набор снимки под формата на хармоника предлага поглед към Бъднивечерската трапеза. На гърба на всяка снимка е записано и наименованието на блюдото. Показана е и богата трапеза за празника. 
       Популярното стихотворение „Тиха нощ, свята нощ“ на Йозеф Мор в превод на Катя Воденичарова  отвежда учениците във вълшебната коледна нощ. Тази част от урока може да бъде придружена от музикално изпълнение на познатата песен. Раждането на Спасителя е приветствано от ангелче, което се движи. Всяко дете може да изработи малка кутийка, в която да постави подаръче за близък човек.

         Новогодишните празници отбелязваме с украсена елха.  3D картичка изобразява красива елха с много подаръци. Децата апликират украса на елха от хартия и блестящи звездички. 
          Нова година идва у нас със сурвакарчетата и техните пожелания за здраве, обилен плод и щастие. Децата оцветяват сурвачка, за да се запознаят с характерната ѝ украса и символното ѝ значение. 
           Тъй като в този лапбук задачите за оцветяване и апликиране са доста, удачно е да се работи в синхрон с преподавателя по приложно  или изобразително изкуство. 
           На гърба на информационната папка е поставен лабиринт – момченце трябва да стигне до подаръците си. Всяко дете от класа може да проследи правилния път с помощта на маркер. След всяко дете маркерът се изтрива – лабиринта е покрит с прозрачно фолио.

          

3 коментара:

  1. Поздравления за труда, колега! Много старание, време и любов сте вложила в тези проекти.

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за проектите! Чудесен начин за представяне на сезоните. :)

    ОтговорИзтриване