сряда, 28 октомври 2015 г.

Lapbook – информационна папка


Какво представлява lapbook -ът; каква е неговата роля в съвременното училище; кой може да изработва lapbook - учител, ученик, родител; какви задачи изпълнява тази форма на представяне на информация... това са част от въпросите, които  си задаваме, когато се насочим към използване на тази толкова интересна и полезна за учениците интерактивна форма на работа.
Колкото и да е странно, lapbook не е изобретение на професионалните педагози. 
Lapbook навлиза в учителските блогове от споделените дейности на американските майки, които предпочитат за децата си домашното обучение,т. нар. homeschoolers. Този ресурс е много ценен и намира достойно място в работата на тези учители, които не се страхуват да излязат от установените рамки на „разумното“ и познатото, а желаят да опитат нещо ново и атрактивно. 
Директен превод на думата lapbook не намираме в речниците, но може би най-точното определение за този чудесен ресурс даде Мария Ваклинова, ученичка от 5. клас на БНУ „Св. Седмочисленици“ Тарагона – Реус: тя го нарече „информационна папка“. 
Lapbook -ът се изработва на принципа на изскачащите прозорци. В него може да се  събере цялата информация (която е подходяща за възрастта на децата) по определена тема. Децата научават неусетно, занимавайки се със забавни игри, кръстословици, набори от картички и пр. 
Особено подходяща е тази информационна папка за децата, които имат силно развита визуална памет и усвояват най-добре когато виждат това, което трябва да се научи.
Информационната папка може да се изполва както при запознаване с новия материал, така и на по-късен етап при преговора и затвърждаването му. Когато се разработва една такава папка се научават много неща, които на пръв поглед нямат много общо с темата. Кръгозорът на детето се разширява, то разбира, че нещата в природата и социалните процеси се намират в непракъснато взаимодействие и връзки.
Да изработи lapbook за един ученик означава да се потопи в ролята на изследовател - едно от  любимите занимания на децата.


Когато за пръв път предлагаме на учениците тази разчупена форма на работа, е добре да обмислим внимателно темата, с която ще започнем. Тя трябва да е интересна и информационно наситена, за да може децата да намерят колкото се може повече материал.
Lapbook -ът не е сбор от листове с текст и картинки, които учениците могт да залепят без особена трудност в тетрадките си. Той е  доста по–различен от това. Изработването на хармоники, игри, кръстословици, колекции от снимки, пъзели и пр. развиват не само мисленето на децата, но и тяхната сръчност.
Намираме за правилно преди детето да пристъпи само към изготвянето на информационната папка, учителят да представи своя, за да може да визуализира обясненията си.


Децата гледат с широко отворени очи (и не само) интересните елементи на lapbook-а и неусетно се сливат с потока информация, който струи от папката. Напълно естествено е да пожелаят и те да изработят такава. 
Хубаво е децата сами да изберат задачите, по които ще работят – в темата „Боговете на Древна Гърция“ петокласниците сами решават на кой бог или богиня ще е посветена тяхната информационна папка. 
Тъй като изработването на lapbook е сериозно занимание и изисква повече време, може да направим mini lapbook, посветен на тясно определена тема – от голямата „Градове в Горнотракийската низина“ можем да създадем няколко по-малки – “Пловдив“, „Пазарджик“, „Стара Загора“ и т. н. за обучението по човекът и обществото в 4. клас.
Често информационната папка прилича на малка книжка, в която е събрано всичко значимо по изследвания проблем. Учителят може да помогне, особено на по-малките ученици, не само с напътствия, но и с материали, идеи, пряка помощ при изработването на папката. Детето лепи, изрязва, оцветява, измисля, фантазира, пише, претворява плановете си върху хартията и неусетно научава нещата, които в обикновения час при обичайните условия може да му се струват трудни, скучни и непосилни.
Разбира се, за децата от неделните училища писането в lapbook-а трябва да е на ръка. Лесно ще се принтира  текстът от компютъра, но дали ще бъде удачно за тези ученици? Със сигурност – не. 
Дали е подходящо първокласниците да изработват такава папка? Зависи от много фактори:
* възрастта на децата (често в неделните школа първолаците са на 8, 9 или дори на 10 години);
* темата, която ще се разглежда;
* помощта, която родителите са склонни да окажат (а често те се запалват повече от самите ученици :) ).
В крайна сметка всеки учител сам решава кога и как да предостави възможност на учениците  да използват в работата си този чудесен интерактивен ресурс. 


9 коментара:

 1. Всичко е ясно! Благодаря, Иле!

  ОтговорИзтриване
 2. Много четох, превеждах си, събирах снимки от американски учителски блогове, Pinterest и Мрежата. Мисля, че все още не съм с нагласата да въведа изработването им. Обяснявам си го с личната ми претовареност. Отдавна съм открила тази прекрасна възможност за развитието на децата. Силно вярвам, че ще усетя подходящия момент и тема. Чудесна статия, Иле. Благодаря, че сподели своето становище и по този акцент в нашата работа.Успех!

  ОтговорИзтриване
 3. Този материал много ме заинтригува!Заслужава си да се опита!!!

  ОтговорИзтриване
 4. Моля ВИ, преди да въведете всяка глупост, за която прочетете в интернет, се убедете в смисъла и ползите и помислете за родителите, които всъщност трябва да го направят вместо децата си!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тази „глупост“ използвам в работата си вече три години. Ползата за децата е голяма, защото в работата си с инормационната папка се включват всички техни сетива и се развиват умения, които в обикновеното научаване на учебния материал няма как да се проявят. Ако учител е дал за домашна работа да се изготви такава папка, то заданието е за детето, не за родителя му.

   Изтриване
  2. Абсолютна глупост е това. Информацията, която може да се представи по този начин е много ограничена и дава едно повърхностно разглеждане на проблема. Не случайно е предложено е от хоумскулърки майки, които са известни с това, че са експерти по всичко и едновременно с това по нищо.

   Изтриване
  3. Всеки сам ще прецени дали да използва лапбук в работата си. При учениците от начална образователна степен прилагането му е много подходящо. Ако не го одобрявате, не го ползвайте. Какъв проблем намирате?

   Изтриване
 5. Искам да споделя мнение, в ролята си на родител на момче във втори клас. В момента изработвам тази "папка", така наречена "Лапбук" . Знаете ли, подкрепям всяка нестандартна форма на поднасяне на информация към децата ни.Но това ангажиране на родители, които работят и имат един почивен ден в седмицата, да изработят въпросния "бук" е меко казано изнервящо. Ползата от този картон, за моето дете е никаква, защото той с почти нищо не може да участва в изработването му, на тази възраст - 8 години. Освен това е на тема, която изобщо не му е позната. Издирването на текст, който е подходящ за възрастта му, картинките, които се чудим от кои книги да изрежем и какви точно игрови форми да използваме при поднасяне на информацията, ме влуди. Ангажирах и баба му и леля му. Толкова време ни поглъща, че изостанаха личните ми ангажименти и отлагам семейни планове които са само през почивния ден... Ако искате това да бъде част от образователния процес, моля всеки преподавател да се организира и ангажира заедно с децата в учебно време да изработва тези папки. Защото другото е тормоз и изнервяне за работещи родители. Лично аз работя на две места. Нямам нужда от допълнително натоварване. А и като във фамилията ми сме отговорни и стремящи се да изпипваме нещата, може да си представите какво ни коства този "лапбук", който дори не знам, дали ще е ефективен!!! Този проект не е за втори клас деца!

  ОтговорИзтриване
 6. Напълно разбирам негодуванието Ви. Първите информационни папки при по- малките деца трябва да се изработват заедно с учителя. Той подготвя материалите, обяснява, напътства. Децата ги четат, подреждат и оформят. Всяка задача трябва да е съобразена с възрастта на децата. Домашната работа се дава на ученика, не на неговото семейство.

  ОтговорИзтриване